Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Mass Effect 3 Extended Cut - διάλεξε τέλος!Αρκετές εβδομάδες μετά από το ελλειπές, προβληματικό και απαράδεκτα ανοιχτό τέλος του Mass Effect 3, η Bioware κατάφερε να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή. Εφτιαξε τέλος για το παιχνίδι! Αυτή τη φορά ασχολήθηκαν περισσότερα από δύο άτομα με τη συγγραφή του τέλους, στο Extended Cut, σε αντίθεση με τη συνεργασία-φάρσα της πρώτης φοράς.

Το Extended Cut χώνει, σκίζει, κάνει τα τέλη επιτέλους διαφορετικά, πολύ-πολύ-πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και εξαφανίζει τα τρία χρώματα. Η χρωματιστή δέσμη ενέργειας υπάρχει ακόμα, αλλά πλέον δε μένει στο μυαλό ούτε ορίζει τα τέλη.

Δεν είμαι από τα άτομα που αποδέχονται μοναχά την περίπτωση της θεωρίας indoctrination και τίποτα άλλο. Μου άρεσε πολύ η τροπή της ιστορίας του παιχνιδιού. Αυτό που ζητούσα από το EC ήταν να συμπληρωθεί το τέλος που ήδη υπήρχε. Κι έτσι έγινε!

Ας περάσουμε από τα σημεία για τα οποία διαμαρτυρόμουν την προηγούμενη φορα κι ας σχολιάσουμε τη νέα έκδοσή τους στο Extended Cut:Η εξήγηση για την αιτία ύπαρξης των Reapers

Πολύ-πολύ πιο καθαρή εξήγηση από πριν. Επιτέλους, μπορούν όσοι δεν είχαν καταλάβει αρχικά τη νοοτροπία του Καταλύτη, να την καταλάβουν στο EC. Μεγάλη κορυφή η φράση "they did not approve" του Καταλύτη, στο σημείο όπου εξηγεί ότι έφτιαξε τον πρώτο Reaper χρησιμοποιώντας τους δημιουργούς του!Η ζημιά στα mass relays

Μπράβο τους. Δε γινόταν διαφορετικά.

Στην εικόνα βλέπετε τη σύγκριση ανάμεσα στα βίντεο του αρχικού τέλους και του Extdended Cut. Πλέον, μόνο ο πυρήνας (κι όχι ολόκληρη η κατασκευή) του mass relay διαλύεται μόλις εκτοξευτεί η ενέργεια του Crucible. Πολύ σωστή κίνηση, καθώς έτσι μπορούμε να το ταιριάξουμε με την ιστορία μέσα στη φαντασία μας. Γιατί ανατινάχτηκε ο πυρήνας; Γιατί οπωσδήποτε κάτι έπρεπε να ανατιναχτεί; Χάρη στην αλλαγή που κάνανε δεν έχουμε πια κατεστραμμένα τα αστρικά συστήματα του γαλαξία τα οποία αγωνιζόμασταν να σώσουμε από το πρώτο παιχνίδι!Ο Καταλύτης

Πλέον, ούτε κωλοπαίδι ούτε αστρικός θεός. Στο Extended Cut ο Καταλύτης παρουσιάζεται ως μια εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη η οποία έχει δική της προσωπικότητα, κάτι που συνεπάγεται λάθος και σωστές αποφάσεις. Δεν είναι πλέον κάποιου είδους αστρικός θεός όπως από λάθος, ηλιθιότητα και βιασύνη παρουσιάστηκε στην αρχική του έκδοση. Ο διάλογος μαζί του έχει διπλασιαστεί και βοηθάει πάρα πολύ στο να τον γνωρίσουμε και, κυρίως, να τον συνηθίσουμε. Στο Extended Cut ο Καταλύτης γίνεται επιτέλους ολοκληρωμένος χαρακτήρας κι έχει λόγο να θεωρείται μέρος του σύμπαντος του Mass Effect.Τα τέσσερα τέλη


Ε-πι-τέ-λους

Έχουμε διαφορετικά τέλη. Αληθινά τέλη! Κάθε ένα είναι τόσο πολύ διαφορετικό από το άλλο, ώστε είναι αδύνατον πλέον για τη Bioware να τα συνδιάσει σε κάποιο μελλοντικό Mass Effect παιχνίδι.

Η αφήγηση, η μουσική, οι συνέπειες της κάθε επιλογής παρουσιάζονται σε ένα εκπλητικό μοντάζ το οποίο ο παίκτης έχει λόγο και όρεξη να βλέπει ξανά και ξανά. Ο επίλογος είναι εξαιρετικός και, ανάλογα με τις επιλογές του παίκτη στο δεύτερο και τρίτο παιχνίδι, μπορεί να γίνει πολύ στενάχωρος!

Το τέταρτο τέλος ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δε με χαλάει καθόλου που οι Reapers νικάνε σε αυτή την επιλογή. Συμφωνώ στο ότι, με συμβατικά μέσα δε μπορούν οι λαοί του γαλαξία να νικήσουν το στόλο των Reapers.

Μου άρεσαν τα slides στα οποία μαθαίνουμε τη μετέπειτα πορεία των χαρακτήρων και των γεγονότων. Κάποιο άλλο άτομο, όμως μπορεί να το θεωρεί κακή επιλογή. Μπορεί να ήθελε βίντεο ή διαλόγους αντί για εικόνες. Ναι, καλά θα ήταν, συμφωνώ.

Μη ξεχνάμε όμως ότι, εκτός από τον περιορισμένο χρόνο δημιουργίας του EC, υπήρχε και το εξής ηλίθιο πρόβλημα: Τα DLCs του Xbox 360 μπορούν να έχουν μέγεθος μόνο μέχρι και 2 Gigabytes! Το περιεχόμενο του DLC έπρεπε να είναι ίδιο για όλους, άρα; Συγχαρητήρια στις εκπληκτικές ικανότητας αυτής της κονσόλας, που έθεσε αυτό το πανέμορφο εμπόδιο στο Extended Cut.Δυστυχώς, πάλι δεν είδαμε war assets. ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΝΔΦΣΞΔΣΣΔ

Τί να κάνω; Να κατηγορήσω τo Xbox ξανά, για το περιορισμένο μέγεθος DLC; Όχι, θα κατηγορήσω πάλι τη Bioware που δε φρόντισε εξαρχής να βάλει βίντεο με war assets.


Χάρη στο Extended Cut έχω λόγο να ξαναπαίξω την τριλογία. Στην πραγματικότητα, ανυπομονώ να την ξεκινήσω από την αρχή!

Παραθέτω μία φράση από τα σχόλιά μου για το αρχικό τέλος:

"Το τέλος πρέπει να συμπληρωθεί. μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους τις απρόσμενες σκηνές και την παράξενη εξέλιξη των γεγονότων. Για ψέμματα πρόκειται, φαντασία είναι. Εύκολα συνδέεις ψέμματα μεταξύ τους."

Κι έτσι κάνανε! Κάποια σημεία τα αλλάξανε, κάποια τα εξηγήσανε και κάποια τα συμπληρώσανε.

Με εξαίρεση την έλλειψη των war assets, το Extended Cut πέτυχε το στόχο του. Επανέφερε την πίστη μου στη Bioware και τη διάθεσή μου για να ξανασχοληθώ με το Mass Effect. Η Bioware μας αντιμετώπισε με σοβαρότητα.

Το μοναδικό κακό τώρα είναι ότι πρέπει να περιμένω να βγουν αρκετά single player DLCs ώστε να τα βάλω στο παιχνίδι και να αρχίσω ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου