Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Δεν φταις εσύ

Γιατί παθαίνουμε άσχημα πράγματα; Τί φταίει; Είναι δυνατόν να μας συμβαίνουν κακά πράγματα και να μη φταίει οπωσδήποτε κάποιος άλλος; Είναι δυνατόν να παθαίνω κακό και να φταίει κάτι που δεν έχει καν προσωπικότητα, ζωή ή συνείδηση;
Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι άθλιο που αναποδογυρίζει τη ζωή μου και ο λόγος να είναι τυχαίος; Όχι, βέβαια! Διότι, αν φταίει κάτι που δε μπορεί από τη φύση του να αναλάβει την ευθύνη, ποιόν θα κατηγορήσω εγώ μετά; Η στιγμιαία κουκίδα της ζωής μου επάνω σε μια σκληρή μπάλα ενός γαλαξία παραείναι σημαντική για να παθαίνω κάτι και να μη το προκάλεσε κάποιος επίτηδες.
Θα ήταν πολύ εύκολο το να κατηγορήσω κάτι άπιαστο και αόριστο για όσα παθαίνω, χρησιμοποιώντας μια σύντομη, εντυπωσιακή εξήγηση-ατάκα, έτσι για να νιώσω ότι έκανα το καθήκον μου και για να διώξω τις ευθύνες από πάνω μου. Θα μπορούσα να αγνοήσω όσες αιτίες δε με βολεύουν, να εστιάσω σε ένα μόνο παράγοντα και να προσποιηθώ ότι αυτός είναι η μοναδική, η υπέρτατη αιτία για το κακό που με βρήκε. Αλλά αυτή είναι η εύκολη, η συνηθισμένη τακτική. Αυτό το κάνει ο κάθε βλάκας κάθε μέρα.

* Όταν η ψυχολογία σου είναι χάλια και δεν έχεις διάθεση για τίποτα
Δε φταίει το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκες και μεγάλωσες.
Δε φταίνε αυτοί που ανέκαθεν σε μείωναν και σε εξευτέλιζαν, ώστε να σχηματίσεις, από νωρίς, μόνιμες αμφιβολίες για τον εαυτό σου.
Δε φταίνε αυτοί που σε μεγαλώσανε με θλίψη, την οποία το μυαλό σου συνήθισε και τη θεωρεί δεδομένο μέρος της ζωής σου.
Δε φταίνε τα τραυματικά γεγονότα που έζησες, τα οποία επηρρεάσανε τη συμπεριφορά σου χωρίς να έχεις ιδέα.
Δε φταίνε οι νευροδιαβιβαστές που κληρονόμησες από τον προ-προ-προ-προ-πάππο σου, οι οποίοι σε σχέση με τους άλλους έχουν μεγαλύτερη κλίση κατά 1/1000 της μοίρας, με αποτέλεσμα να αποκτήσεις ψυχολογική άμυνα φτιαγμένη απο γυαλί, ενώ οι γύρω σου έχουν άμυνα από ατσάλι.
Δε φταις εσύ που ασυναίσθητα σκέφτεσαι άσχημες καταστάσεις για να εκτονώσεις τη στεναχώρια σου και καταλήγεις να γίνεσαι χειρότερα.
Δε φταίνε τα τεράστια απωθημένα που κουβαλάς απο παιδί, τα οποία διογκώνονται με τα χρόνια, φθείρωντας τον οργανισμό και την ψυχολογία σου, προετοιμάζοντας μια μεγαλειώδη έκρηξη τη στιγμή που εσύ βρίσκεσαι υπό την παραίσθηση ότι από καιρό τα έχεις ξεπεράσει.
Δε φταίει το καθημερινό σου άγχος, το οποίο με τον καιρό διαλύει την αντοχή του μυαλού και ο οργανισμός μπαίνει σε κατάθλιψη για να αμυνθεί.
Δε φταίει το μονότονο, καθημερινό σου πρόγραμμα και η αδίστακτη επανάληψη της καθημερινής εργασίας, τα οποία σε κάνουν να λειτουργείς σα μηχανή κι όχι σαν άνθρωπος.
Φταίνε οι αεροψεκασμοί.

* Όταν αρρωσταίνεις και δε μπορείς να καταλάβεις το λόγο
Δε φταίει το ότι, εκ φύσεως, οι ιοί μεταλλάσσονται και δυναμώνουν συνεχώς και το ότι μπορεί να κόλλησες κάποια από τις δεκάδες παραλλαγές κάποιας ασθένειας που υπάρχουν σε κάθε δεδομένη στιγμή γύρω σου.
Δε φταις εσύ, που επιμένεις να τρως πράγματα που είναι ανθυγιεινά, πιστεύοντας ότι δε θα σε πειράξουν.
Δε φταίει το ληγμένο φαγητό που πήρες από έξω και ξέχασες να δεις την ημερομηνία λήξης.
Δε φταίει το αμφιβόλου ποιότητας φαγητό στο αμφιβόλου ποιότητας εστιατόριο, το οποίο επιμένεις να εμπιστεύεσαι επειδή ο ιδιοκτήτης είναι φίλος.
Δε φταίει το ότι περπατούσες και ανέπνεες σε ένα στενό δρόμο, ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες, όπου μαζεύονται για δεκαετίες τεράστιες αόρατες μάζες από δηλητηριώδεις ρύπους αυτοκινήτων.
Δε φταίει το ότι ο οργανισμός σου είναι εκ γεννετής ευαίσθητος σε κάποιους τύπους ιών, παρόλο που εσύ νομίζεις ότι αν γυμνάζεσαι και τρως σωστά δε θα σε πιάσει τίποτα.
Δε φταίει το ότι κόλλησες ιό από ένα ασθενές ξένο άτομο το οποίο ούτε καν συνάντησες ποτέ και απλά πέρασε από δίπλα σου, αλλά το σταγονίδιο από το στόμα του μπήκε στο δικό σου με τον άνεμο.
Φταίει το φθόριο που βάζουν στο νερό για να σε αρρωστήσουν.

* Όταν παίρνεις φάρμακα και δε γίνεσαι καλά
Δε φταίει το ότι κάθε άνθρωπος αρρωσταίνει και αναρρώνει με διαφορετικό τρόπο.
Δε φταίει το ότι πήρες λάθος φάρμακο, επειδή ο φίλος/συγγενής/γνώστης σε διαβεβαίωσε ότι είναι το σωστό.
Δε φταίει ο αδύναμος οργανισμός που κληρονόμησες και αρνείσαι να παραδεχτείς ότι είναι αδύναμος.
Δε φταίει η σοβαρή ασθένεια που σε βρήκε σε μικρή ηλικία και σου βίασε μια για πάντα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δε φταίει η λάθος διάγνωση που έκανε ο γιατρός που σε εξέτασε.
Δε φταίει το ότι, αντί να πας για εξετάσεις, αποφάσισες ότι έχεις την ικανότητα να κρίνεις εσύ ποιό από τα φάρμακα που ήδη έχεις στο σπίτι σου θα ήταν το καλύτερο για την περίπτωσή σου.
Δε φταίει ο ομοιοπαθητικός, που σου έδωσε το 0.00000000001% της δόσης φαρμάκου που έπρεπε κανονικά να πάρεις.
Δε φταίει το ότι βιάζεσαι να γίνεις γρήγορα καλά και θεωρείς αποτυχημένο ένα φάρμακο που απαιτεί περισσότερο χρόνο από όση είναι η υπομονή σου.
Φταίει το ότι τα φάρμακα είναι μια απάτη φτιαγμένη αποκλειστικά για να βγάζουν λεφτά οι φαρμακοβιομηχανίες.

* Όταν παρατηρείς ότι γίνεσαι πιο βίαιος και πιο σκληρός με το πέρασμα του χρόνου
Δε φταις εσύ, που επέτρεψες στον εαυτό σου να μετατραπεί σε ένα ανεκδιήγητο καθίκι επειδή έτσι γλιτώνεις ευκολότερα από την πίεση που ασκούν οι άλλοι επάνω σου.
Δε φταίει το ότι θεωρείς την υπομονή πολυτέλεια και απαιτείς να σε υπακούν αμέσως, αλλιώς θα τρελαθείς.
Δε φταίει ότι ανέκαθεν στην οικογένειά σου όλοι γαυγίζανε με το παραμικρό και σε μεγαλώσανε με τον ίδιο τρόπο.
Δε φταίει το ότι στο σχολείο φοβόσουν τόσο πολύ τους άλλους, ώστε υιοθέτησες τη σκληρή συμπεριφορά του κωλόπαιδου για να επιβιώσεις και μετά τη συνήθισες και σου έμεινε κι όταν μεγάλωσες.
Δε φταίει ότι, μεγαλώνοντας, ζεις από κοντά όλο και περισσότερους θανάτους γνωστών και συγγενών, κάτι το οποίο σε φέρνει σε επαφή με τη σκληρή πλευρά της ύπαρξης και σε κάνει να φοβάσαι και να αντιστέκεσαι.
Δε φταίνε οι φορές που σε κοροϊδέψανε και σου είπαν ψέμματα οι άλλοι, ξανά και ξανά και εξ’ αιτίας τους κατέληξες να είσαι δύσπιστος και ψυχρός από ένα σημείο και μετά.
Δε φταίει το ότι, με το πέρασμα των χρόνων, το μυαλό ψάχνει τρόπους να αντέξει τη ζωή και αναγκάζεται να απορρίψει κάποιες νοοτροπίες και να υιοθετήσει άλλες, ακόμα κι αν αυτό κάνει το χαρακτήρα χειρότερο.
Φταίνε τα υποσυνείδητα μηνύματα που περάσανε στο μυαλό σου από τη μουσική και τις ταινίες.

* Όταν τίποτα δε φαίνεται να έχει νόημα και δεν αντέχεις να αντιμετωπίσεις ούτε καν την ίδια σου την ύπαρξη επάνω στη Γη
Δε φταίει το ότι το μυαλό δεν είναι ανίκητο και άθραυστο όργανο.
Δε φταίει το ότι η Δημιουργία είναι τόσο απίστευτα μεγάλη και εκθαμβωτική, ώστε μοιάζει ασύλλυπτη και αβάσταχτη στα μάτια ενός δίποδου πλάσματος που σέρνει τη ζωή του επάνω σε τσιμέντο, χώμα και νερό.
Δε φταίει το ότι δε βρίσκεσαι στην κορυφή των πάντων ώστε να μη σε μπερδεύει η ύπαρξη πραγμάτων που είναι ανώτερα από εσένα.
Δε φταίει το ότι από τη στιγμή που γεννήθηκες, ζεις σε ένα κόσμο με άλλους ανθρώπους, οργανωμένους σε κοινωνίες, κάτι που οδηγεί σε συμβιβασμό με το μέσο όρο σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής σου κι έτσι μετά, ακόμα κι ένα ίχνος από το γενικό πλάνο του Κόσμου φαντάζει τόσο απερίγρατπα και παρανοϊκά εξωπραγματικό, ώστε να το απορίπτεις ως ψέμα ή ως ανούσια γνώση και να χώνεσαι μέσα στον προσωπικό σου απλό κόσμο για να νιώσεις ασφαλής και σημαντικός.
Φταίει το ότι οι νεφελίμ μας κλείσανε μέσα σε ένα ψεύτικο κόσμο ονείρων για να μας ελέγχουν.

Δε φταις εσύ.
Δε φταίνε όσα πέρασες.
Δε φταίει η ζωή που συνεχίζεις να κάνεις.
Δε φταίνε οι πληγές στην καρδιά και στο μυαλό σου.
Δε φταίνε οι παράγοντες που διαμορφώσανε και διαμορφώνουν τη ζωή σου χωρίς να σε ρωτήσουν.
Τα πολύπλοκα λόγια είναι ψέμματα. Οι απλές ατάκες είναι αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου